„Niedoczynność tarczycy to najbardziej powszechne zaburzenie funkcji tarczycy. Coraz większa jest świadomość społeczna w zakresie prawidłowego funkcjonowania tarczycy i jej wpływu na działanie całego organizmu. Pozwala to na lepszą diagnostykę oraz skuteczne leczenie tego typu zaburzeń. W leczeniu niedoczynności tarczycy oprócz farmakoterapii bardzo ważna jest też rola prawidłowego sposobu żywienia.
Niedoczynność tarczycy to choroba wywołana niedoborem lub nieprawidłowym działaniem hormonów tarczycy. Jej przyczyną może być m.in. niedobór lub nadmiar jodu w pożywieniu, infekcje wirusowe czy farmakoterapia stosowana w kontekście innych chorób. Niedoczynność tarczycy może również przebiegać ze współistniejącą chorobą Hashimoto.
Farmakoterapia przy niedoczynności tarczycy stanowi podstawowy i najważniejszy element terapii. Jednak rosnąca liczba dowodów naukowych potwierdza bardzo korzystny wpływ prawidłowego sposobu żywienia w przebiegu i skuteczności leczenia niedoczynności tarczycy.
Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób dietozależnych oraz stanu zapalnego. Prawidłowy sposób żywienia uwzględniający odpowiednią podaż jodu, żelaza, selenu, witaminy D, białka i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych wspiera właściwą pracę tarczycy. Ponadto wpływa korzystnie na lepsze samopoczucie chorego i poprawia skuteczność stosowanej farmakoterapii.
Przy niedoczynności tarczycy bardzo ważne jest, aby nie stosować zbyt dużych restrykcji kalorycznych. Stosowanie diet o niskiej kaloryczności nie jest polecane nikomu, a w szczególności osobom z dysfunkcjami tarczycy. Zbyt duże ograniczenie kaloryczności może prowadzić do wzrostu stężenia hormonu tyreotropowego (TSH) – wydzielanego przez przedni płat przysadki mózgowej oraz przyczyniać się do obniżenia tempa przemiany materii”.
Więcej przeczytasz na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.